Zijn huisdieren welkom in een huurwoning?

Als huurder met huisdieren een nieuwe woning vinden is niet gemakkelijk. Voor de huurder is zijn huisdier een volwaardig lid van het gezin, maar de verhuurder ziet het vaak als een last. Hierdoor kan het lang duren vooraleer zij een nieuwe thuis vinden waar ze allebei welkom zijn. Maar heeft de eigenaar hier eigenlijk iets over te zeggen?

De wetgeving
Sinds 2018 zijn huisdieren voortaan overal welkom, tenzij de huurwoning daarvoor niet geschikt is. Dat besliste Vlaams minister van dierenwelzijn Ben Weyts in samenspraak met de belangenvereniging van verhuurders. Wettelijk is het dus niet verboden om huisdieren te houden in een huurwoning, wél moet de huurder hiervoor toestemming vragen aan de verhuurder. Daarnaast heeft de huurder ook artikel 8 van het Europees verdrag voor de rechten van de mens aan zijn kant. Dat zegt dat iedereen recht heeft op zijn privéleven en dus een huisdier mag houden zolang het anderen niet schaadt. Zo zullen 5 Duitse Herders in een appartement zonder terras misschien niet de beste combinatie zijn.

In de praktijk
Toch blijft het houden van huisdieren anno 2021 nog steeds een struikelblok voor veel verhuurders. Als huurder met huisdieren is het niet makkelijk de verhuurder te overtuigen om jouw huisdier welkom te heten. Wilt de verhuurder effectief geen huisdieren in de woning? Dan moet hij in het huurcontract duidelijk aangeven dat de woning ongeschikt is voor dieren of dat het houden van huisdieren tegen de regels van het appartementsgebouw indruist. Mag de viervoeter toch mee en wordt er schade aangebracht, dan moet het baasje hier natuurlijk voor opdraaien.

Onze raad? Erover praten. Laat huurder en verhuurder kennismaken met elkaar, en met de huisdieren. Wie weet zijn ze er wel helemaal weg van! En anders maken goede afspraken goede vrienden. Zet ze ook steeds op papier, zodat alles voor iedereen duidelijk is. Ontstaat er toch een geschil hierover dan is het aan de vrederechter om finaal te beslissen wat er moet gebeuren.

Don't miss these stories: